Leergang voor de controller van de toekomst: “Een andere kijk op de zaak”

Datum:
23 januari, 13 februari, 6 maart, 13 maart, 10 april, 15 mei, 12 juni 2025
Tijd:
9.00-17.00 uur
Locatie:
Het Zuiderlicht, Emmaplein 5 in Groningen.
Kosten:
€ 3950,- (excl. BTW)
Meer informatie:
https://www.controllersvandetoekomst.nl/
Aanmelden

Vanuit het Zuiderlicht denken we dat de Controller van de Toekomst het niet alleen maar gaat redden met een aantal basisvaardigheden die in het verlengde liggen van wat al bekend is. Wil je in de toekomst nog iets kunnen toevoegen dan zul je ook andere zaken moeten inpassen in je werkwijze. Kijkende vanuit de definitie van management control: het beïnvloeden van gedrag zodat de doelen van de organisatie gehaald worden, dan gaat er zee van mogelijkheden voor je open. Tijdens deze leergang van 6 dagen schotelen we je een proeverij voor die je een andere kijk gaan helpen ontwikkelen.

Dag 1: Van uitvoerder naar procesbegeleider met Jerryt van den Born
De huidige controller is vaak bezig om van alles voor elkaar te boksen in de uitvoering van processen. Samen te vatten in de wereld van deadlines, Excel-analyses en productie van overzichten. De controller van de toekomst zal echter steeds meer bewegen naar een begeleider van processen. Daarbij zoomt diegene uit en ziet wat er aan de hand is en zorgt er vervolgens voor dat alle spelers hun rol pakken. Dit vraagt echter een aantal nieuwe vaardigheden, bijvoorbeeld van presenteren naar faciliteren en van uitvoering naar procesregie. Deze dag staat in het thema van deze beweging en we gaan concreet oefenen met de rol van procesbegeleider.

Dag 2: Het brein met Renate Geuzinge
Op het werk gaan we vaak uit van de rationele mens en dat deze weloverwogen besluiten maakt. Ook vanuit bedrijfseconomische studies zijn we gevoed met dit mensbeeld. Vaak blijken mensen echter vanuit andere drijfveren te kunnen reageren, die rationeel niet altijd te volgen zijn. Daarom is het voor iedere controller goed om zich te verdiepen in “breinwetenschap”. Renate Geuzinge, psychotherapeut met een liefde voor de neurowetenschap, neemt ons een dag mee vanuit haar perspectief.

Dag 3: Old school is the new school: risicomanagement in moderne tijden met Aad Oosterhof
Als Corona ons iets geleerd heeft, dan is het wel dat deze gebeurtenis in geen enkele risicoparagraaf stond maar wel van dermate invloed was dat menig bedrijf er nu nog last van heeft. Hetzelfde geldt voor de oorlog in de Oekraïne en de invloed hiervan op de energieprijzen. Als we met deze blik, en een aantal andere, kijken naar de huidige wijze hoe we risicomanagement toepassen is het de vraag of we niet vastzitten in een paradigma wat an sich een groot risico vormt. Deze dag gaan we kijken welke paradigma’s dit zijn en gaan we ook kennisnemen van een aantal alternatieven. En we gaan oefenen met het “niet weten”.

Dag 4: Schoon luisteren met Margit Vegter
Eén van de meest belangrijke vaardigheden van een controller is het stellen van goede vragen. Vanuit een praktisch filosofische insteek gaan we aan de slag. We gaan in op verschillende soorten vragen en hoe je ‘schoon’ kunt luisteren en doorvragen om de vraag achter de vraag bloot te leggen. Daarbij staan we ook stil bij het belang van stiltes. Tijdens deze dag gaan we vooral veel oefenen.

Dag 5: Waarderend onderzoek met Robbert Masselink
Controllers wordt geleerd te denken in normenkaders en de werkelijkheid hieraan te toetsen. Waar zit de afwijking en wat gaan we daaraan doen? Tijdens deze dag gaan we aan de slag met een compleet tegenovergestelde opvatting. Namelijk dat dé werkelijkheid niet bestaat, laat staan kan worden getoetst, maar samen wordt gecreëerd. Dat levert de vraag op waar we meer van willen zien in tegenstelling tot wat gerepareerd moet worden. Appreciative Inquiry (AI) is een waardengerichte aanpak voor het samen onderzoeken wat er werkt, waar mensen meer van willen zien en hoe dat samen te realiseren. Tijdens deze dag maak je kennis met de theorie en werkwijze van AI. Je leert problemen te vertalen naar ambities, mensen te betrekken bij verandering en waarderende vragen te stellen. Zo komen we van normeren bij waarderen.

Dag 6: De systemische blik met Jerryt van den Born
Een systemische verkenning van hedendaagse dilemma’s in organisaties. Hoe spelen ordening, binding en balans in geven en nemen een rol in organisatiesystemen? Welke invloed heeft de controller hierop? Kennis van de bovenstroom en onderstroom in organisaties vergroot namelijk de impact van een controller. We oefenen met een manier van kijken die breder is dan de bedrijfseconomische blik die de meeste controllers mee hebben gekregen.

Data, tijden & locatie

De masterclasses vinden plaats op de volgende dagen:

  • Donderdag 23 januari 2025
  • Donderdag 13 februari 2025
  • Donderdag 6 maart 2025 9.00-13.00 (incl. lunch)
  • Donderdag 13 maart 2025 9.00-13.00 (incl. lunch)
  • Donderdag 10 april 2025
  • Donderdag 15 mei 2025
  • Donderdag 12 juni 2025

We starten om 9:00 en eindigen uiterlijk 17:00 (m.u.v. 6 en 13 maart). De leergang vindt plaats aan het Emmaplein 5 in Groningen.

Voorwaarden
We werken met een kleine groep van maximaal 12 personen.

Je kunt je alleen opgeven voor de gehele leergang, maar mocht je interesse hebben in alleen een specifiek onderdeel, laat het ons dan even weten.

NB: Bij annulering meer dan 8 weken van te voren zullen  er geen kosten in rekening gebracht worden. Tussen de 8 en 4 weken 50% en bij annulering korter dan 4 weken zal het gehele bedrag in rekening gebracht worden.